Студентският град

С отдръпването на снега и появата на слънцето ( , което всъщност е виновно за положението в момента), към живот се върна Кочината на студента. Защо му беше на слънцето да осветява този жилищен квартал (?!), този Студентски град? И как изобщо могат хора да живеят в такава страхотна мръсотия?

Заради липсата на снимков материал от моя страна, просто ще ви опиша какво видяха моите очи днес в Студенски град. Ситуацията беше следната: всякакво пространство – около блоковете, най-вече под терасите, по улиците, на тревните площи, паркинги и въобще навсякъде – беше пълни с торбички, опаковки от всякакви храни от чипсове до солети, пластмасови чашки, хартийки от какво ли не, в такива промишлени количества, че сигурно ако бъдат рециклирани България ще събере пари да построи някоя и друга библиотека там…

А спомняте ли си каква гордост цареше у студентите, когато ги даваха по време на кампанията на bTV за чистенето на страната и как с радост съобщаваха за тоновете боклук, който са събрали в близост до местожителството си. Ако бяха малко по-спретнати, и то не само те, въобще се съмнявам, че подобна кампания би се появила на бял свят!

И все пак като се има предвид в какви условия живеят студентите в Студентски град, може би не е изненадващо, че като резултат се появяват такива свинщини със стапянето на снега. Ако отделим време да пообиколим техния квартал и се позагледаме, ще забележим, че нищо в него не подсказва за хора, които идват да учат тук. Навсякъде има кафета, барове, дискотеки, от друга страна – безброй ресторанти за бързо хранене. Магазините са почти на всеки втори метър и то не защото хлябът в тях не достига за всички или нещо подобно, а за да могат студентите бързо да се снабдят с „алкохолната амброзия“, чиято стъклена бутилка е по-вероятно да остане счупена на улицата, отколкото в контейнери с боклук.

Прав е ректорът на УНСС, че Студентски град не е този кампус, който трябва да бъде. Не е направен да насочва студентите си първо към образованието, а после към останалото. Не е направен здравословно за неговите обитатели. И със сигурност не е направен, така че да е в услуга на българското висше образование. Може би, за да правим добро образование, трябва да се грижим повече и за начина на живот на студентите. В Студентски град трябва да има повече културни мероприятия, достъп до информация и модерни технологии, места, където студентите да учат, работят, дори спортуват в една спокойна и подредена среда.

Advertisements

, , , , , , , , , , , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: