Господар на своята съдба*

От водеща световна сила, САЩ е на път да бъде въвлеча от друг в нова неоправдана война.

Последната среща между американския президент и израелския премиер вероятно ще остане в историята с думите на втория, че неговата страна трябва да бъде „господар на своята съдба“ ( „master of its faith“ ). Бенямин Нетаняху недвусмислено намекна, че Израел може да взема решения, касаещи обявяването и воденето на война и без Съединените Щати.

Досега тази територия беше запазена за американците (въпреки съмненията и не без основание, че израелските лобите насочват подобни решения). Те бяха тези, които влизаха в ролята на „господари на съдби“ що се отнася до международни конфликти или несправедливости вътре в дадена страна. Сега обаче идват избори в Америка (през месец ноември) и управлението на Обама като че ли се опитва да охлади страстите на неговите израелски партньори поне до неговото преизбиране.

Странен е обаче начина, по който това се случва. Или поне би бил странен за някой обикновен човек. САЩ изразяват готовност да модернизират допълнително военната техника на Израел и да отделят сериозна субсидия при условия, че Израел не реши да атакува Иран, за да попречи на ядрената му програма. Така хем Обама ще бъде обявен от повечето западни медии за пазител на световния мир, хем ще бъде преизбран, а и най-важното – неговите близкоизточни партньори ще бъдат доволни.

В крайна сметка налице са много индикации, че Иран ще бъде атакуван и това изглежда въпрос на време. Очевидно е, че те няма да бъдат „господар на своята съдба“. Дори в израелската преса явно подготвят своя народ за бъдеща агресивност от израелска страна. Тиражират се твърдения, че Съветът за сигурност на ООН не е достатъчно суров в мерките си и че евентуално използване на сила би било най-правилното решение, за да се предотвратят повече жертви в бъдеще.

Паралелно с това, продължава промиването на мозъци около заплахата, която идва от Иран. Както американските управляващи, така и техните добри приятели от Западна Европа, не спират да твърдят как обогатяването на уран от страна на Иран и евентуалното създаване на ядрено оръжие ще дестабилизира сериозно Близкия Изток. Неглижира се фактът, че Израел е една от най-големите световни ядрени сили и единствена в нейния регион.

Напоследък често си мисля каква ирония на съдбата е един етнос, който е понесъл толкова тежки удари в недалечното минало, сега да търси пътят на агресията. Аз съм съгласен Израел да бъде господар на съдбата си, но само ако се отнася до вътрешната им политика. На международната сцена, това ще бъде просто несправедлива саморазправа с една нация, която от 30 години носи бремето на санкциите от Америка и Запада, опитвайки се да защити правата на собствения си народ.

Силно се надявам да има сила, която да спре Израел и техните партньори от САЩ да подпалят нова война в този и без това напрегнат свят.

П.П.:  Горещо препоръчвам документалния филм на BBC – Iran and the West ( „Иран и Западът“ ). Той е в три части, всяка по един час и запознава зрителите със събитията, които протекоха в последните 30 години от иранската революция насам и отношенията между Запада и Иран през това време. Ето и линк към него:

http://topdocumentaryfilms.com/iran-and-the-west/

Advertisements

, , , , , , , , , , ,

  1. Фетва* срещу ядреното оръжие « nnsavov

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: