Американската „Шеврон“ и какви ги вършат в Бразилия

„Шеврон“ не успя (поне за момента) да пробие в България, а от няколко месеца насам вече е обект на обвинения за престъпления срещу околната среда. Компанията стана обект на атаките на федералните прокурори в Бразилия. Причина за това са петролни разливи на известно разстояние от крайбрежието на Рио де Жанейро (около 370 км).

Снимка на SkyTruth, направена от сателитен образ на 12 Ноември 2011, преди Шеврон да започне да запушва пробива

През ноември, петролният гигант беше глобен с 27 млн. долара – максимумът, който бразилските регулатори са могли да наложат, според тяхното право. Като резултат от разлива последва гражданско дело в размер на 11 млрд. долара, което се превърна в най-голямото дело  за вреди върху околната среда в бразилската история.

На 16 март „Шеврон“ прекъсна работата си по производствени операции след нов „малък“ разлив. На 13 март е  бил установен и неговият източник. Той се намира в същото поле, където е бил и големият разлив през ноември.

Петролният гигант е обвиняван в дезинформация на бразилския петролен регулатор (ANP). „Шеврон“ и „Трансоушън“, която също участва в сондирането на петролния кладенец, ще бъдат съдени за престъпления срещу природата. „Шеврон“ до момента е глобен за общо 121 млн. долара от ноември насам и е с отнет лиценз за сондиране. Криминални обвинения ще бъдат повдигнати на общо 17 от ръководителите на двете компании. Ако бъдат признати за виновни, присъдата може да достигне до 31 години затвор.

По думи на министъра на околната среда за щата Рио де Жанейро – Карлос Минк, „всички индикатори сочат, че Шеврон е била прибързана и този район не е трябвало да бъде разработван“.

„Тези обвинения са жестоки и незаслужени. Веднъж след като всички факти бъдат изследвани, ще демонстрират, че Шеврон и нейните служители са реагирали правилно и отговорно при инцидента“, казва говорител на „Шеврон“. „Шеврон ще защитава мощно компанията и нейните служители.“

Илдо Сауер, директор на следдипломна програма в областта на енергетиката към Университета на Сао Пауло, твърди, че петролната индустрия не е научила своя урок от разлива в Мексиканския залив през 2010.  Компании като Трансоушън и Шеврон са присъствали тогава, както сега присъстват и в Бразилия. Според него, застрохователните компании като единствени регулатори на големите петролни компании не са достатъчни, за да има достатъчен контрол и да се избегнат нежелани рискове.

Advertisements

, , , , , , , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: