Защо не бива да осъждаме преврата в Мали

Амаду Тумани Туре

на снимката: Доскорошният президент на Мали - Амаду Тумани Туре,
свален чрез преврат на 22 март
(снимка на Globalpost.com)

От около два месеца, туарегите в Мали се бунтуват в опит да спечелят независимост и признание. Мненията варират относно дали отношението към тях е било неправилно или не. Във всеки случай, целта ми не е да давам оценка по този проблем.

От началото (24.01) на бунтът в Мали, армията не съумява да се справи с вдигналите се туареги. Военните твърдят, че не разполагат с достатъчно оръжие и не им се оказва нужната подкрепа от правителството, за да се борят с бунтовниците и да защитават населението. Може би най-шокиращият момент за малийската армия е атака над военната база в Агелок (Aguelhok), когато техните амуниции са свършили и те са били избити от туарегските въстаници.

В резултат на тежката ситуация, която застрашава териториалната цялост на Мали, военните, водени от кап. Амаду Саного, решават да свалят действащия президент Амаду Тумани Туре. Като главна причина се посочва липсата на средства и помощ от страна на правителството за овладяване на ситуацията.

Кап. Амаду Саного

Водачът на военните, кап. Саного, призовава сънародници си да не се поддават на напрежението.

Мигновено, реакциите на ООН и ЕС бяха да осъдят преврата на военните в Мали. Световната банка спря помощите си за страната. Африканският съюз замрази временно членството на Мали.

Не желая да коментирам Световната банка и Африканския съюз, но що се касае до действията на ООН и ЕС, мисля, че те са типично в техен стил. Публичното „осъждане“ е любимият инструмент и на двете страни. Така бяха осъждани и събитията в Сирия, година по-рано, без да бъдат предприемани никакви действия, докато нещата тотално не излезнаха от контрол.  Може би отново ще трябва да чакаме момента, в който ЕС и ООН ще почувстват неудобство от бездействието си и ще предприемат истински действия и ще изпратят хора на място, които да помогнат за разрешаване на конфликта дипломатично.

Особено за европейските страни, опазването на демокрацията стои на първо място. Докато от една страна това звучи много благородно и справедливо, от друга – изглежда като реакция на незаинтересованост. Очевидно, Мали е трябвало да бъде оставена на произвола на съдбата, в ръцете на демократично правителство, което не може да защити хората си от въстания. Демокрацията не бива да е самоцел, особено що се касае до защитата на населението. Дори и туарегите да установят собствено управление в завладените територии, бунтът да успее, но никой да не ги признае, това пак няма гарантира стабилността в страната. Мали просто ще бъде безвъзвратно разпокъсана. Според мен, проблемът с намесата на ООН и ЕС е, че те просто нямат интереси в Мали.

От всички мнения, с които се сблъсках, не останах с впечатление, че превратът в Мали е недобронамерен или със сигурност ще тласне страната по лош път. Участници в преврата демонстрират желанието си за запазването на демокрацията. Досегашният президент Амаду Тумани Туре е следвал пътя на демокрацията и се е съобразявал с изискванията за нейното съществуване. Но в размирни времена, бездействието не остава ненаказано и колкото и добър президент да е бил, не е достатъчно, ако не може да гарантира безопасността и собствеността на населението.

За съжаление не виждам как организации като ООН и ЕС се учат от уроците от миналото или използват примерите от настоящето, що се касае до ситуацията в Мали. Под публикацията ще намерите линкове към различни публикации относно предисторията и текущите събития в Мали. Между тях ще поместя и едно мнение „за“ осъждането на преврата, не защото го подкрепят, а защото мисля, че и то съдържа полезна информация.

http://ruslantrad.com/2012/03/16/tuaregskiyat-bunt-mozhe-da-dovede-do-nasilie-v-mali-niger-i-alzhir/

http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/03/20123208133276463.html

http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/03/20123238341314250.html

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2012/03/2012324205427295943.html

http://edition.cnn.com/2012/03/22/world/africa/mali-suspected-coup/index.html?hpt=iaf_c1

http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/africa/120323/mali-coup-president-amadou-toumani-toure-whereabouts-unknown

Advertisements

, , , , , , , , , , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: