Прелюдия към абитуриентски бал

снимка – в. „Сега“

Aприл – след около месец абитуриенти ще залеят България. Ще завладеят улиците, ще напълнят заведения и дискотеки, а после ще настъпят и към курортите. Да не забравяме, че преди това са превзели успешно магазините за костюми, обувки, бельо, бижута и още куп луксозни стоки за завършването си. Понякога се замислям дали си струва да изкарам още едно средно образование и да си направя още един бал! Само че надали някой друг ще ми го плаща този път.

снимка – sportal.bg
„Сексбомби „кавалерстват“ на абитуриентски балове“

Абитуриентският бал е една прекрасна вечер. Поне така знаем. За повечето сигурно е. Но абитуриентският бал е и една инжекция за икономиката, празник за идеалите на Симеон Дянков, когато всички излизат и харчат с размах. Баловете на завършващи не са били такива в своята ранна история. Днес обаче, те подтикват към огромни, практически безсмислени, харчове. За какво са на 18-годишни хора скъпи костюми/рокли, обувки, бижута? Истината е, че те няма да се забавляват без тях, няма да са като другите. Родителите, дори и финансово затруднени, трудно биха отказали на децата си необходимите неща за бала. Никой не иска детето му да бъде изолирано от своето собствено общество, където критики и присмехът са мигновени и безпощадни. За мен, абитуриентските балове са прекалени не само в суетата и разходите около тях – те не отговарят на възможностите на обществото, нито пък допринасят за истинското самочувствие на абитуриента.

Много от нас вече сме били абитуриенти, но вероятно след това сме се замислили за стойността на похарченото от нашите родители. При положение, че мнозинството от хората са на най-ниската или на средна работна заплата, има поне 10% безработица и всичко постоянно поскъпва, всеки май се „наслаждаваме” на вълни от абитуриенти в скъпи дрехи и скъпи автомобили, които се дерат (викат) по улиците и заведенията. Как повечето хора плащат за една вечер – досега не съм чул подобен въпрос. Ако следваме протокола и си набавим всичко за бала – то тогава трябва да се надяваме сумата да не е 4-цифрена. От куверта и фотоалбумите, до костюма/роклята и обувките, от бижутата до колата, от почерпката на близки и приятели до нощните клубове. Безсмислено е да смятам. А и не ми се налага – нали завърших!

В ранната си история баловете (, които произлизат от Америка,) са били сбирка на завършващите с чай и танци, целяща да ги сплоти веднъж за последно. Никой не го е приемал дори като повод да си купи нови дрехи. След 50те години облеклото обаче придобило по-голямо значение първо сред момичетата. След това можем само да си представим как умелите търговци са „надушили” възможността да направят от този празник – един повод да се купят една дузина нови артикула, които днес смятаме за задължителни. Поне аз така си представям последната част, което не е далече от истината за харченето по празници като Коледа и Св. Валентин например. Да не говорим дори за чувството, че трябва да имаш и дама/кавалер на бала, което задължително те натоварва с очаквания.

Тежестта на абитуриентския бал в главите на нашите ученици понякога измества тази на кандидат-студентските изпити. Не го казвам, за да защитя теза за премахването на баловете, а с цел да сравня приоритетите на завършващите. Не мога да го докажа с цифри, но и аз и вие познаваме много такива хора, и аз и вие знаем колко лесно се става студент. Важността, която се придава на това събитие, е причина и за редица разочарования по време и след бала. Ако другите не са харесали дрехите ни или прическата ни, не сме имали дама/кавалер – били сме самотни, не сме излезли добре на снимките, нямали сме достатъчно пари в заведението и т.н. и т.н. Редица проблеми когато единствената цел на мероприятието е забавление и социализиране.

Проблемите не спират и тук. Друга страна представляват многото алкохол и нулевият контрол. Самите абитуриенти отиват с нагласата да се „надивеят“ и с мисълта, че е тяхно право да правят каквото си искат. Гледали сме и репортажи по телевизията за мизерии по баловете. Лошото е, че даденото по телевизията не е най-лошото. Празненството е извратено и за това се плаща с парите на родителите ни, което ние приемаме съвсем радушно, защото и ние искаме да празнуваме като всички останали. Не си даваме сметка, защото още не знаем или не сме знаели стойността на нещата.

Следващият месец пак ще гледаме нашите абитуриенти да си „пръскат панаира“, както много обичам да казвам. За мен беше едно страхотно прекарване, целият ми бал с моя випуск, всички в ресторанта. Но до там свършва и частта, в която всички са адекватни и празнуват умерено. След това вече на малко им пука за някакъв ред или че ще пречат и дразнят. Не мисля, че и абитуриентските балове наистина имат смисъл за нашето самочувствие. Да, не искаме да бъдем изолирани от останалите, искаме те да ни харесват и приемат. Но тази роля на „изтупани” джентълмени и дами в бални рокли не е за нас. Хубавите дрехи отиват на всеки, но тогава защо не носим всеки ден рокли и костюми? Безсмислено. Рекламират ни какви трябва да бъдем и какъв е образът на щастието, но за него не ни трябва костюми, а просто хора, с които да го споделим. Предпоставките на дрескод, фотограф, куверт в заведение, прическа и други не гарантират страхотен празник.

Всеки млад човек има нужда от поощрения и подаръци за своите постижения, но балните придобивки излизат извън рамките на нормалното. Резултатът от абитуриентските балове не е нищо повече от един приятен спомен (при това не винаги) и много снимки от вечерта. Трябва ли да се плаща тази цена, да минаваме през огромни натоварвания за намерим всичко нужно за празника? Сравнявайки плюсовете и минусите, материалните и нематериалните неща, винаги стигам до извода, че нещо не е както трябва около баловете. Може би в бъдеще отнякъде ще тръгне друга, по-подходяща идея за празник за завършване на училище. Абитуриентската вечер да не бъде издигана в култ, да бъде освободена от тежестта на големите очаквания. Може ли?

Advertisements

, , , , , , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: