Фетва* срещу ядреното оръжие

снимка: БГНЕС

Вероятно сте чули, че Иран прави ядрено оръжие? Или не сте? Всъщност, държави като САЩ и Израел водят непреклонно противниците на бъдещ ядрен Иран и прави всичко възможно да предотвратят втора ядрена сила в Близкия Изток, която наистина ще дестабилизира региона. Борбата е безмилостна, чрез безкрайни санкции, заплахи от удари, от пълна изолация. Е явно „справедливата“ борба на Западните страни и Израел е успяла да вразуми някоя от онези луди глави в Иран, които са тръгнали да си развиват ядрена индустрия без тях!

Самият Върховен лидер на Иран – аятолах Али Хаменей – обяви фетва срещу произвеждането, съхраняването и използването на ядрено оръжие. Атомната бомба е забраненаот исляма в Ислямската Република Иран.

снимка: actualno.com
Али Хаменей издаде "фетва" срещу ядреното оръжие

Разбира се, всичко написано от мен в увода на тази публикация е пълна измислица, вдъхновена от Западната пропаганда. Като изключим реалните заплахи и санкции над Иран. Досега никой, дори Международната Агенция по Атомна Енергия (МААЕ), не е доказала за съществуването на опити за създаването на ядрено оръжие. Същата [МААЕ], днес се ръководи от близък на американските интереси човек. Това стана ясно след излизането наяве на секретна информация чрез Уикилийкс.

Какъв всъщност е проблема на Западния свят с Иран? От моя гледна точка, на преден план излизат два основни момента: неподчинението на Западната доминация и нуждата от общ враг.

Не само днес, но и в исторически план, Иран е трън в петата на САЩ и неговите подопечни. Още от революцията, довела до Ислямска република, до днес. Западният свят не можа да подчини Иран, нито да смени режима в страната. Последвалите опити за дипломация ако не изостряха отношенията, просто оставаха безплодни. Дори идеята на революционния президент Хатами за диалог между цивилизации не помогна. Присъдата на САЩ тогава, когато Иран търсеше преговори и след помощта срещу талибаните в Афганистан, беше определението на Джордж Буш за „оста на злото“ (the axis of evil). И днес, Западът поддържа един образ на „опасния“ Иран и пропагандира изкривени истини, за това как се подготвяло ядрено оръжие и за последствията за сигурността в Близкия Изток.

Създава се илюзията, че целият свят е срещу Иран. Това е позицията на Запада, който, според проф. Мохамед Маранди, обича да мисли за себе си като за представител на международната общност, но в реалността е едно малцинство. Мненията на страни като Русия, Китай и Индия не стигат до нас. Получават се огромни изкривявания в истината, като например един спорен превод на думи на президента на Иран Ахмадинеджад, че искал да „премахме Израел“, а всъщност изказването е било насочено срещу структурата на държавата Израел и системата на апартейд, която налага в Палестина.

Друга пречка пред разрешаването на проблема е нуждата от враг, от който да ни пазят. Според Шломо Занд, персона нон грата в Израел, „днес няма антисемитизъм на политическо ниво в Европа, както в миналото, но днес спокойно можеш да си ислямофоб, защото Европа се нуждае от нов враг“. САЩ също има нужда да противник, за да поддържа войната с тероризма – все пак това и осигурява и повече правомощия над собствените й граждани. Присъствието на американците в Ирак и Афганистан видимо се обезсмисля, което допълнително мотивира култивирането на негативен образ за Иран.

Още една мисъл на историкът Шломо Занд би спомогнала да опровергаем този образ: „Грешка е да се мисли, че понеже е тоталитарна страна, Иран е агресивен.” … „Днес Китай е най-тоталитарното общество и не е заплаха за мира.”
„САЩ е най-либералната страна в света и е единствената, използвала ядрено оръжие…“

И наистина, Иран не изглежда никак агресивен, ако погледнем картината по отблизо. Колко ли още доклади на МААЕ ще бъдат нужни, за да докажат това? Големите сили са наясно с фактите, но не подкрепят подобен прочит на ситуацията. Дори и фетва-та на Върховния лидер Хаменей очевидно няма значение за Западния свят.

Повечето от 30 години Иран търпи жестоки санкции, докато „всички опции са на масата“, според американската администрация. Заплахата, сама по себе си, е терористичен акт, твърди проф. Маранди. Рядко се чуват призиви за съдействие, и то най-вече заради скорошната среща в Истанбул на 5-те ядрени сили + Германия с Иран. Разговорите бяха възстановени след около година и половина мълчание.

Изглежда, че това ще бъде само началото на кръг от преговори с Иран за ядрената му програма, като следващата среща е в Багдад след около месец. Това вероятно, поне временно, ще охлади заканите на израелското правителство за предотвратяващ удар срещу Иран. Право, което Израел изглежда сама си определя, намеквайки, че може да не се допита до партньорите си от САЩ.

Въпреки всичко съм на оптимистичното мнение, че разрешение на ситуацията има и след като отново е ред на преговори, може би изходът не е толкова далече. Един възможен сценарии, който напоследък срещам на различни места, е да се работи заедно с Иран по ядрената му програма, като страната изнесе уранът, който е в повече и същевременно се осъществява постоянен мониторинг върху дейността. Време е Западът да направи крачка към разрешаването на проблема. Очевидно санкциите са преодолимо препятствие за Иран, а увеличаващата се цена на петрола – неблагоприятно развитие за западните страни.

*фетва – религиозен указ издаден от мюсюлмански лидер

Advertisements

, , , , , , , , , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: