Приемането на правата на малцинството говорят за толерантността на мнозинството

Днес – 30 юни – в София ще се проведат два парада. Единият празнува различията, другият ги отрича и заклеймява.

В 4 следобед на Паметника на съветската армия ще се проведе „София Прайд“. Хора от нехетеросексуалното общество ще направят парад в центъра на столицата, ще пеят известни наши изпълнители, ще присъстват и чужденци като Волкер Бек от долната камара на германския парламент – защитник на правата на гейове и лезбийки от десетилетия. 12 посолства в страната вече демонстрираха подкрепата си за участниците в парада. Накратно, това е едно събитие, което потвърждава правото на хора с всякаква сексуална ориентация да се събират и изразяват свободно.

Това събитие, както и няколко предхождащи и съпътстващи го през последния месец, привлякоха вниманието на организации като Amnesty International и Human Rights Watch към нашата страна. Защо? Отговорът е прост. Правата на нехетеросексуалното общество в България често са потъпквани. Хората с различна сексуална ориентация са дискриминирани, а едновременно с това и неглижирани от органите на реда в страната. В този смисъл, никой не би желал да е на тяхно място, обречен да е малцинство сред множество затворени врати.

На другия парад, националисти ще протестират по-рано през деня срещу „София Прайд“, разгневени от показността на нехетеросексуалните, от факта, че ще минават покрай Паметника на Апостола Левски. Участници там са „Атака”, ВМРО, Българският национален съюз (БНС), Българската национално-радикална партия (БНРП) и Национална съпротива. С твърденията, че Левски не е дал за това живота си, те заклеймяват гей-парада. Според Атанас Джамбазки, общински съветник в София, „ще протестираме срещу това да ни налагат поведение, да ни казват, че трябва да приемаме едно различие за норма, да ни натрапват свои емоции и начин на живот”.

Дълбоко се съмнявам някога Апостола да се е борил за свободата и независимостта на народа, част от когото да бъде дискриминирана от останалите заради сексуалната си ориентация. По никакъв начин не мисля, че нехетеросексуалното общество се е противопоставяло на установени права и норми в България или пък е подкопавало любовта на гражданите към страната. Г-н Джамбазки си въобразява, че някакво чуждо поведение му се налага или пък че нова, различна норма ще диктува живота ни, но това звучи по-скоро смешно. Да позволим свободното изразяване на сексуалната ориентация, няма да направи мнозинството хора обратни или бисексуални или транссексуални. Това нетолерантно поведение, резултиращо и в насилие, няма място в страна, където по закон хората могат свободно да се събират и изразяват,  без значение дали става дума за сексуална, политическа или религиозна ориентация. Националистите не са склонни да се примирят с факта, че хората са различни и вкусовете им също. Може би това е и единствения начин за изява на това немощно политическо съсловие, което не успя да се утвърди с политическите си идеи сред обществото.

По-рано този месец, отец Янакиев призова участниците на гей-парада да бъдат замеряни с камъни и потвърди позицията си пред БНР. Светият Синод в крайна сметка се видя принуден да заклейми призивът му за насилие, но въобще не засегна въпроса за подбуждане на омраза, а заяви че хомосексуалността е „неестествено желание, което безусловно вреди, както на личността на тези, които го изпълняват, така и на обществото като цяло“, пише Борис Дитрих в публикация за Human Rights Watch. Срамно е, че институция, която трябва да защитава взаимоотношенията между хората и да пропагандира взаимопомощ и солидарност, е толкова тесногръда и дори жестока в позицията си. Може би именно заради радикално консервативното отношение на Църквата, (не само у нас) религията губи своята почва сред населението и главно сред младите.

Какво да кажем за органите на реда, които допълнително усилват чувството за несигурност сред нехетеросексуалните. Студент по медицина беше пребит до смърт на 30 септември 2008, след което през 2010 са задържани двама заподозряни и са поставени за две години под домашен арест с обвинение за убийство с хулигански мотив. Поради липсата на обвинителен акт от прокурора, те са освободени без последствия. Това не е единствения случай. Амнести съобщават, че транссексуални са атакувани и дискриминирани по-често от гейове, лезбийки и бисексуални, а полицията е отказвала на разследва техните случай. Организацията е на мнение, че стъпките, който българските институции са предприели за предотвратяването и борбата с подобни престъпления, както и за равенство между нехетеросексуалното общество и останалите, не са достатъчни. Във време, когато темата за полицейското насилие е актуална на много места по света, не трябва да затваряме очите си, дори за хора, които не харесваме по една или друга причина.

Не мога да разбера обратните хора, но се чувствам длъжен да подкрепя дейност, която изкоренява дискриминацията и защитава правата на човека, сред които е правото да си различен, да се изразяваш свободно и да се събираш с други хора. Каквато и да е форма на потисничество не бива да бъде допускана, защото рано или късно това поведение може да се обърна срещу самите нас. Все пак всички сме хора.

Един гей-парад не може да се нарече натрапване на място. Хомосексуалните, транссексуалните и бисексуалните живеят в общество, където навсякъде – по телевизиите, филмите, музиката, културата и т.н. се говори за отношенията между мъжа и жената, сексуални или не. В същото време, за нехетеросексуалното общество това не са близки ценности, но те са длъжни да се съобразяват, защото такива са влеченията на мнозинството. Един гей-парад в рамките на 3 часа не трябва да е голяма работа, нали?

Advertisements

, , , , , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: