(НЕ)Справедливост по линията Джулиан Асандж – Брадли Манинг

Брадли Манинг и Джулиан Асандж – другари по дело

Представете си един свят, в който Джулиан Асандж беше основал Уикилийкс в Близкия Изток, прицелвайки се в режима на  омразния президент на Сирия – Башар Ал-Асад. Представете си и Брадли Манинг като войник от сирийската армия, който издава 260,000 документа със секретна информация за режима. Двамата щяха да са герой навсякъде в Западния свят, доминиран от Щатите. Вместо това двамата станаха жертви на един лицемерен свят и неговите двойни стандарти за справедливост. Брадли Манинг е в затвора вече повече от 800 дни без процес, а Джулиан Асандж днес празнува рожденния си ден в еквадорското посолство в Лондон.

От американската армия не са намерили пряка връзка между двамата, което се оказва препятствие за обвинението. При това положение, няма да могат да екстрадират или обвинят Джулиан Асандж за участие в изпускането на класифицирана информация в пространството. Ръцете на САЩ обаче са дълги и мнозина свързват поведението на Швеция и Великобритания именно с подкрепа за презокеанските си партньори. Европейските хрътки на Щатите държат здраво Асандж, които стана неудобен за много хора, споменати и неспоменати в изтеклите документи. Една постъпка, която говори за силните настроения срещу Асандж, е определянето на сума от 300,000$ за пускането му под гаранция през декември 2010 от британската полиция. За негова радост, с многото врагове, Джулиан намери и много почитатели, някои от тях доста богати.

Обратно към Брадли Манинг, както споменахме по-горе, процесът срещу него още не е в ход след повече от 800 дни. Междувременно, широката публика далеч не е забравила неговото дело. Напротив, организирани са инициативи в подкрепа на Манинг. Хората, които са отвратени от кадрите на убийства на невинни, както и двуличната дипломация и куп други неща, отхвърлят опитите да се опетни личността на Брадли Манинг.  Според Чейс Мадар, Манинг е обвиняван точно за това, което Барак Обама се е заклел, че ще прави идвайки на поста си – да увеличи прозрачността в правителството и да хвърли светлина върху конструктивната роля на хората, които разкриват неправди в обществото. Наскоро, американската армия дори призна, че разследва привържениците на Манинг – международна група активисти, която защитава дейността му от негово име.

Но каква изненада е това за страна, която прокара закон, разрешаващ й да задържа свои граждани за неопределено време без процес и без доказателства! И вие можете да покрепите Брадли Манинг на този адрес: www.bradleymanning.org

Джулиан Асандж е в много по-голяма степен господар на съдбата си, макар и под домашен арест, а след това и криейки се в еквадорското посолство. Известният австралиец помоли Еквадор за политическо убежище. Това не предизвика изненада в медийното пространство, предвид личността на еквадорския президент Рафаел Кореа и противопоставянето му на Щатите. Все пак, Еквадор дори изгони американския посланик в страната, които изглежда е бил посредник в манипулирането на органите на реда. Преди около месец, Асандж интервюира Кореа за Russia Today – медията, която нае Асандж докато беше под домашен арест.

По случай рожденния ден, пожелавам на Асандж да намери поне още 260,000 секретни документа от Щатите и, разбира се, да получи свободата си, защото имаме нужда от хора като него. Имаме нужда и от хора като Брадли Манинг, защото да издадеш военно престъпление не е престъпление. Дано и двамата да намерят своя изход в този несправедлив свят.

Advertisements

, , , , , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: