Мръсната игра в Пакистан

„Прецизността“ на атаките с дрони струва живота на цивилни, сред които и много деца в Пакистан.

Пакистанците са разгневени от убийствата на цивилни и деца от атаки на дрони. [снимка: Al Jazeera]


В края на ноември миналата година, правителството на Пакистан изгони силите на НАТО от полетата им в провинцията Балочистан и от военно-въздушната база в Шамзи, в отговор на убийството на 25 пакинстански войника, при което имаше и около 13 ранени. Затворен беше и пътя за доставки на НАТО за войските им в Афганистан. Тогава правителството на азиатската държава настояваше за извинение от американска страна, заради вредата нанесена от техните безпилотни самолети (дрони). Това макар и дребно и символично изискване, на фона на броя на жертвите, не беше одобрено. Пътищата за НАТО обаче бяха отново отворени по-рано този месец, след като САЩ и Пакистан постигнаха договорка.


На друго мнение изглежда е населението на Пакистан, което продължава да страда от атаките на дрони срещу военизирани екстремистки групи в страната. Излиза, че ефективността на дроните не потвърждава уверенията от американска страна за война без риск. Много цивилни, сред които и около 200 деца са загинали от атаки на дрони.

Изследователски център за изследване на общественото мнение – Pew Research Center – наскоро изследва нагласите в пакистанското общество и установява, че около 74% от населението смята американците за враг. Около 4-от-десет смятат, че икономическата и военна помощ на САЩ има негативен ефект, на обратното мнение са само 1-от-десет. Показателен факт е, че само 17% подкрепят атаките на дрони срещу екстремистки групи в страната, дори и когато се осъществяват заедно с пакистанското правителство. Страхът, че екстремисти могат да вземат контрола в Пакистан е около 52%.

Данните още показват, че около 9-от-десет пакистанци са недоволни от правителството си и считат положението в страната за лошо. Мнозинството в страната определя безработицата, престъпността, тероризма и корупция като най-големи проблеми. Изследването е проведено през пролетта, преди смятана на министър-председателя в Пакистан, който по настоящем е Ража Первез Ашраф. Именно неговият кабинет постигна съгласие с Щатите да бъдат отново отворени пътищата за НАТО.

От стъпването си в длъжност, президентът и Нобелов лауреат за мир – Барак Обама – има на сметката си около 300 атаки на дрони в Пакистан. Сметката на цивилните жертви се оценява между 400-800. Убитите деца – 175.  Ранените от атаки на безпилотни самолети наброяват над хиляда. И това се случва в страна, за която САЩ твърди, че е нейн съюзник. Представете си какви биха били цифрите на жертвите ако Пакистан не беше „партньор“ на американците и НАТО. Играта с пакистански животи не е спирала и няма индикации това да се случи скоро. Правителството също не изглежда способно да устои на американския натиск.

Advertisements

, , , , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: