В сезона на протестите…

Протестни вълни минават през всички (населени) континенти през последните години – в някой страни взеха своите жертви, в други – още не. Ето че лека-полека и у нас хората почнаха все по-често да посягат към опияняваща сила на протеста. Събитията от #orlovmost и Варна показват все по-голямата готовност на граждани да декларират публично недоволството си. Протест е имало и вчера (11.07) срещу увеличението на цените на тока. А какво да кажем за българите в чужбина, които също взеха участие, като споделяха снимки и послание от различни части на света.

Красива снимка на протестиращи срещу Закона за горите от Мачу Пикчу (Перу)

В последно време не са мода мнения от порядъка на „Каквото и да направя – нищо няма да се промени“. Бунтарските настроения изглежда виреят добре в социалните мрежи и катализират вълните на недоволство. Интернет се утвърди отдавна като поле за изява, което позволява на хората да отиват много по-далеч в реакция си, веднъж сдобили се с трибуна.

На малкия екран темата за протестите също получава голям отзвук. Старите кучета в телевизията се чудят какво става и как да обяснят активното участие на по-младите си съграждани. Мненията варират от оптимизъм до неверие в способностите на гражданския протест. Разбира се, скептицизъм към протестиращите винаги ще има – дали са информирани, как са организирани, спазват ли реда и т.н. и т.н. По отношение на протестите обаче, традиционните медии изглежда изнемогват в доставянето на информация и нови гледни точки. Реално алтернативните канали като Туитър, Фейсбук, блогове и т.н. – всъщност за много хора те са основни канали – са тези, които задоволяват глада за новини. Един поглед към останалия свят само ще докаже тази тенденция.

Ето какво се случваше вчера по улиците на Мадрид

Протестите у нас сега съвпадат до известна степен и с подновяването на протестите в Испания и САЩ. „Окупирай“ се върнаха в бившия си дом в Зукоти парк, а испанските миньори изминаха пътя до Мадрид, където и други техни съграждани се включиха на площада Puerta del Sol. Другите градове в Испания също бяха съпричастни.

Докато при нас нещата са още на съвсем ранен етап, там гражданите са организирани в движения. Процесът отнема време, но е необходим за изграждането на силни връзки между протестиращите и развиване на позициите и ролята им в обществото. Безспорно има какво да научим от испанците и движенията като 15М (Движението на 15-ти Май). 15М страни от дневния ред на идеологии, съюзи и най-вече, политици. Стратегията на движението се основава на създаването на граждански коалиции, които да се противопоставят на определени действия на правителството. Опитват се да намерят начин да повлият върху някои проблемни точки в система, която плаче за реформи. Целта е политическият процес да стане по-отзивчив на истинските нужди на гражданите си. В България акцента също пада повече върху нуждата от решения с реална полза за обществото, а не върху смяната на правителства.

„Кратък гид към груповата динамика в гражданските събрания“ е дело на Движението на 15-ти Май. Гражданските събрания „са отворен, достъпен за участие и хоризонтално организиран процес, чрез които ние изграждаме капацитета публично да се учредим като автономна колективна сила сред и срещу постоянните кризи на нашето време“ (бел. ред. – дефиницията принадлежи на американското „Окупирай“, които също организират подобни събрания). Изтегли „Краткия гид“ от тук.

Една от основите на движението, която е утвърдена и от „Краткия гид“, е колективното мислене. Според създателите му, то е противоположно на мисленето, изповядвано от настоящата система. Когато се търси решение, нормалния отговор на двама души с различни мнения е противопоставяне, докато едното не надделее над другото. При колективното мислене целта е изграждане – да се достигне нова позиция от изходните гледни точки. Гражданските събрания търсят именно този ефект.

Събранието е тяло, което взима решение като участието в него е напълно пожелателно и целта му е да постигне консенсус. За събранието е важно да уважава мнението на всички и да събере най-доброто от тях. То се занимава главно с практически въпроси от сорта на „Какво ни трябва?” и „Как да го набавим?”. Ако някой не иска да се занимава с нещо – не е задължен да го прави. Събранието се опитва да изгради колективна интелигентност и свързани линии на мисъл и действие.

От ключово значение за участниците е консенсусът. Това е начина, по които събранията взимат финалните си решения относно определен въпрос. Консенсус се достига когато няма категорична позиция против дадено предложение от събранието. Възможно е да се постигне директен консенсус, без опониращи, но ако това не стане, краткия гид на движението предлага конкретни действия (ще намерите също в документа).

Гражданските събрания следват принципа на хоризонталната организация. Това е тип социална организация, която съдържа в себе си равенство между всички участници в групата или обществото. Няма йерархия и се противопоставя на вертикалната организация, в която едни взимат решение, а другите се подчиняват. Методът се използва за взимане на решение в хоризонтално-организирана групи или общество чрез събрания.

Ако разгледате по-подробно предложенията на 15М в даден момент вероятно ще ви осени мисълта, че подобна организация е много по-демократична от всичко, което сме опитвали досега. Методите, описани в „Краткия гид“ се прилагат на много места и не виждам никакъв проблем подобен проект да се осъществи и у нас. Още е рано да кажем дали сезонът на протестите ще продължи, но има всички предпоставки това да се случи. За съжаление, действителността ни предоставя прекалено много поводи за недоволство.

#orlovmost може да е не площад Тахрир, но вече има своите привърженици. Да му мислят управляващите!

Advertisements

, , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: