Обама и Ромни са съгласни по ключови въпроси

снимка: businessinsider.com

Това е извадка от статия на Брукс Диксън, озаглавена “Обама и Ромни са съгласни по ключови въпроси”. Авторът е главен редактор на Black agenda report и член на държавния комитет на Зелената партия на Джорджия. В следващите редове съм превел за вас неговата критична позиции относно „противопоставянето“ между Републиканци и Демократи. Ето и какво има да предложи той:

Републиканци и демократи като Ромни и Обама са на едно мнение за повече неща, отколкото несъгласия имат помежду си. От война и империя до техните политики на Голямо Земеделие , Голяма Енергия (бел. ред. – “Big Ag, Big Energy”),„чисти въглъща и безопасна ядрена енергия“ и войната с наркотиците, техните полета на съгласие са огромни и тревожни и дори може би доста по-важни от реторичните и стилистични различия, акцентирани от политическите кампании в САЩ.

15. Въпреки че безработицата е на най-високите си нива от Голямата депресия, федералното правителство не трябва под никаква форма да постановява програми в стил „Администрация за работен прогрес“ (Works Progress Administration), за да върне милиони хора на работа. Под управлението на демократа Франклин Рузвелт  през 30те, безработицата в ерата на Депресията беше атакувана фронтално от федерално наемане за копаене на подлези, строеж на пътища, училища, паркове, шахти, възстановителни центрове и публични сгради. Забравил за тази история, демократът Барак Обама поддържа [становището], че само частният сектор трябва или може да създава работа.

14. Здравна грижа (Medicare), здравна помощ(Mediaid) и социална сигурност са „дадености“, които трябва да бъдат премахнати, за да се облекчи това, което те наричат „дефицитът“. Републиканците са били на тази сцена винаги, въпреки че твърдят, че не искат да се месят в Здравната грижа, която хората над 65 години получават. Едно от първите дела на Обама беше да назначи двупартиен панел, събиращ Републиканеца Алан Симпсън и Демократа Ерскин Боулс, да препоръчат вдигане на възрастта за пенсиониране и орязване на Здравната грижа, Здравната помощ и социалното осигуряване и да прокарат закон, насочващ Конгреса да гласува с „да“ или „не“, без поправка, по неговите препоръки. За щастие, „комисията за котешка храна“, както беше наречена, беше в задънена улица и не даде такива. Но Обама и водещите Демократи, най-скоро лидерът на Демократите в Сената – Нанси Пелози – продължават да изразяват тяхната готовност за някакъв вид „огромен компромис“ с Републиканците по този въпрос.

13.  Спогодби около климатичните промени и преговори, които могат да доведат то тях, трябва да бъдат избягвани на всяка цена. Разликите между тях са само в стила. Демократите признават, че промяната в климата съществува и е дело на човека, Републиканците казват, че е мит. Но и двата лагера игнорират протоколите от Киото и Обама, както Буш преди него, са работили неуморно да забавят, отклонят и бойкотират всякакви истински разговори, които могат да доведат до конструктивни спогодби около климатичните промени.

12. НАФТА беше толкова хубаво нещо, трябва задължително да бъде разширена към Централна и Южна Америка и целия Тихоокеански пръстен. Отново, има разлики в стила. По време на изборната надпревара от 2008, Обама понякога мърмореше за предоговаряне на части от НАФТА и подобни неща. Но още преди първичните избора да приключат, в прессъобщенията вече присъстваше, уверявайки канадското правителство, че това е само реторика, сурово месо за селяндурите. За четири години, той натискаше за НАФТА-подобни споразумения за корпоративни права за „свободна търговия“ с Южна Кореа, по-голямата част от Централна Америка и сега тихичко изковава нещо наречено Транс-тихоокеанско Партньорско Споразумение.

11. Банкерите и спекулаторите на Уолстрийт заслужава техните спасителни планове и протекция от криминална отговорност, докато потъващи и лишени от право над жилищата си собственици не заслужават нищо. Е може би не точно нищо. Републиканците мислят, че затъналите собственици на жилища заслужават вина за това, че са накарали банкерите да предлагат милиони от мошенически високолихвени заеми, [който] бяха препродадени на инвеститори по целия свят. Демократите смятат, че затъналите собственици заслужават празни обещания за помощ, която почти никога не пристига, за повечето от загубилите право над имота си, тези, за който това предстои, техните семейства и общества. Но и двете [партии] са съгласни за свободни пари за банкери и спекулатори, но никакъв мораториум над загубили право на отговорност над имота си и никакви криминални разследвания за ипотечни и охранителни измами.

10. Палестинците трябва да са окупирани, разпръсвани и игнорирани. Иран трябва да бъде докаран до глад и заплашван от всички страни. Куба трябва да бъде под ембарго и на американците да бъде забранено да ходят там, за да видят какво хората за направили за половин век без американско управление. Чернокожи или мургави бебета и техните родители, близки и съседи трябва да бъдат бомбардирани с дрони в Пакистан, Йемен, Сомалия и подобни места. Политиците и корпоративните коментатори имат други име за това. Те го наричат „външна политика“. Истинският термин за това е глобална империя.

9. Африка трябва да бъде милитаризирана, дестабилизирана, плячкосана и, където се налага, нападана от опълномощени армии като тези в Руанда, Етиопия, Бурунди или Кения, или директно от Западни въздушни или сухопътни сили, както в Либия. Президентът Джордж Буш обяви създаването на AFRICOM, американското военно командване за континента, което официално е погълнало всякакво американско цивилно дипломатическо присъствие. Но само чернокож президент, дори под прикритието на „хуманитарна война“, можеше да нахлуе в африканска държава и открито да прати специални сили към Централна Африка.

8. Американските президенти могат да отвличат граждани от тяхната собствена нация или която и да е на земята, от където и да е на планетата за мъчения, безсрочно задържане без процес или да ги убие, заедно със съседни фамилии и стоящи наблизо, по своя воля. За да бъда напълно честен, има отлики между Републиканци и Демократи, които не водят до нещо различно. Републиканците Чейни и Буш успяха да накарат адвокати им да кажат, че това е ОКЕЙ и го практикуваха. Демократът Обама имаше Конгрес, която да създаде „закони“ , придавайки на тези действия фалшив облик на легалност, нещо което Републиканците може би нямаше да могат да направят.

7. Петролни и енергийни компании и други мега-замърсители трябва да бъдат свободни да копаят почти навсякъде и да им бъде позволено да тровят земята и източниците на вода с хидравличен удар, за да постигнат „енергийна независимост“.  Републиканците казват „копай, бейби, копай“, но изглежда, че само Демократите могат да разсеят достатъчно предполагаемите „еколози“, за да може това да се случи. Обама участваше в кампания, ограничаваща сондирането извън брега преди четири години и се преобърна точно преди петролната трагедията в Залива (бел. – Мексиканския залив). Белият дом работеше заедно с БП („Бритиш Петролиъм“) когато лъжеха публиката за големината на бедствието и предпази БП от това да плаща за истинските щети причинени върху средствата за прехрана, човешките животи и околната среда.

6. Федералната Комисия по Комуникациите не трябва да регулира телекомите, за да осигури на бедните и провинциалните общества достъп до интернет или да гарантира неутралност на мрежата. Републиканците винаги са били в подкрепа на дигиталното анотиране, срещу мрежовата неутралност. Барак Обама твърдеше в неговата изборна надпревара, че той няма да остави някой да му попречи да гарантира мрежовата неутралност. Но назначи за ръководител на Федералната Комисия по Комуникациите човек, който помогна за написването на скандалния Телекомуникационен закон от 1995, който създаде правителствено построен интернет-гръбнак, даващ достъп до шепа от извънредно могъщи телекоми като АТ&T и Comcast и категорични се преобърна по отношение на мрежовата неутралност. Съдебният департамент беше принуден да спре сливането на АТТ с Т-Mobile, заради буря от публично недоволство, но одобри сделката между Comcast и NBC.

5. Разбира се, наистина ИМА неща като „чисти въглища“ и „безопасна ядрена енергия“. Отново това са неща, в които Републиканците претендират, че вярват. На Конгреса на Демократите през 2008, Барак Обама се присъедини към тях, обявявайки, че смята да е президентът на „чистите въглища и безопасната ядрена енергия“. Обама строи вълна от 33 ядрени електроцентрали в страната, първите две в бедни и чернокожи среди в Джорджия и Южна Каролина, където изтичащи ядрени частици причиняват ракови епидемии. Хората знаят, че това е мит. Но Републиканците и Демократите кандидати за службата, по целия път към държавни и окръжни представители не изглежда да знаят това.

4. Имигрантите трябва да бъдат арестува и депортирани в огромно количество. За да бъда наистина честен, трябва да отбележа, че по този въпрос Републиканците играят подло за връщането им обратно и вкарване на десетки или стотици хиляди обратно в затвора. Но само президентът Обама успя да извърви целия път, депортирайки повече от милион имигранти по време на своя мандат, често с кратък или никакъв процес и след дългосрочното задържане на мнозина в жестоки приватизирани имиграционни затвори.

3. Никаква Здравна грижа за всички. Забравете за премахването на изискването за години за Здравната грижа, така че всички американци да могат да се класират. Републиканците никога не са желали Здравна грижа дори за по-старите, камо ли за всички. Преди шест или седем години, сенаторът от Илинойс Барак Обама казваше на публиките си, че ако те го изберат Демократите за Конгреса, Сената и Белия Дом, те ще получат индивидуално платено здравеопазване. Но веднъж избран, той изключи възможността за Здравна грижа за всички от предложенията на масата, и приведе в изпълнение национална версия на Масачузетската РомниГрижа (бел. ред. – в САЩ наричат стратегиите за здравни грижи на името на лицето водач на конкретната кампания като RomneyCare или ObamaCare), задължавайки всички да се сдобият с частно здравноосигуряне или да бъдат глобени.

2. Никакви увеличение на минималната заплата за теб, никакво право да формираш съюз, никакво право да преговаряш или стачкуваш ако вече имаш съюз и никакво подобряване или реформиране на съществуващите работни закони. Отново, Републиканците винаги са били против законите за минимална заплата. Обама обеща да вдигна минималната надница първите две години от мандата си, докато все още имаше мнозинство в Камарата [на Представителите] и Сената. Но не го направи, нито пък прокара законодателство, което да укрепи правото да се създават съюзи, което ерозира при правителствата и на Републиканци и на Демократи.

1. 40-годишната война с наркотиците трябва да продължи и е немислимо дори да се споменава за затворническа (бел. ред. – полицейска) държава.  Днес има 2,3 милиона души в Щатските затвори, сбор на човек от населението надхвърлящ средния за света. Политици от двете партии размахват пръстите си в различни посоки. Но както изтъкна Мишел Алекзандър, ако населението на американските затвори се намали до, да кажем, само 1 милион, нивото на което е било през 80те, това ще означава един милион работни места като предприемачи, шерифи, полицаи, съдебни пристави, съдии и функционери от всякакъв вид да си ходят и да си намерят истинска работа.

Нещата отиват и по дълбоко. Не се налага да спираме с тези 15 точки на Демократо-Републиканско съгласие, но схващате идеята. … Колкото повече Демократи и Републиканци са съгласни едни с други, толкова по-лошо е за всички останали като нас.  

Advertisements

, , , , , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: