Какво ме притеснява във Фейсбук…

Фейсбук отдавна вече е интегрална част от ежедневието на мнозинството от хората с интернет достъп. Но приложението му все повече се измества към сферата на маркетинга и към ограничаването на възможностите, с които разполагаме в мрежата. Склонен съм да повярвам, че това е тясно свързано с излизането на социалната мрежа на борсата, което не се оказа особено успешно поне до момента.

Това, което най-силно ме притеснява във Фейсбук е силно ограничения достъп на посланията, които изпращаме. Разбира се, вече може да разширим кръга на реципиентите, но както всичко в този живот – това става с пари. Ако не промотираме постовете си, те достигат до едва 16% от приятелския кръг.

Кой страда най-много от това?

Очевидно, потърпевш е всеки потребител, който няма финансовите възможности или не е готов да си го позволи. Същото важи за страници – малки и големи – които могат да загубят голяма част от публиката си или от влиянието си. Този факт ме притеснява в един конкретен контекст – ограничаване на граждански движения и инициативи, международни общности и най-вече протестни движения.

Изброените горе обикновено не разполагат с капитал да финансират всеки отделен пост, защото се формират на доброволчески принцип – съответно парите са трудът. Същите са от огромно значение в контекста на събитията по света. Там е мястото, където се изгражда най-лесно и най-бързо общественото мнение, защото обмяната на информация и позиции е мигновена и същевременно процесът е силно интерактивен. Интернет е дом за съзнанието, алтернатива на традиционни информационни източници, които все повече губят своята почва на много места по света. Фейсбук, от своя страна, е основен социален канал в интернет.

Все още има частичен изход от ситуацията.  

Ако държите да сте в течение със определени страници или други източники във Фейсбук може да ги добавите към вашата листа с интереси (стрелката вдясно от „Съобщение“ на въпросната страница -> Add to interest list). Приятели от друга страна може да разпределите в групи и да получавате това, което пожелаете. Остава обаче проблемът с вашите послания към останалите.

Всъщност ето как са го обяснили на страницата „Окупираме България Occupy Bulgaria” :

Фейсбук ни крие от вас! Харесват ли ви нашите публикации? Искате ли да ги получавате?
За да продължите да виждате съдържание от нашата страница, просто напишете „Да“ (примерно) като коментар под някоя статия, снимка или видео. Също така, ако за в бъдеще решите да споделите нещо, просто напишете коментар „Споделям“. Това ще увеличи броя на публикациите, които получавате от нас в списъка с новини.

Другият вариант е да отидете на нашата страница. Натиснете бутончето с форма на зъбно колело (намиращо се от дясната страна на бутона „Съобщение“) и от падащото меню изберете „Добавяне към списък с интереси“ („Add to interest lists…“)
Фейсбук промени алгоритъма си за това кои публикации да виждат потребителите на страници. От 20-ти септември, по-малко публикации (25% по-малко, според Ogilvy) излизат в списъка Ви с новини. Дори да сте харесали дадена страница, няма гаранция, че до Вас ще достигнат всички постове от нея.
Молим, коментирайте, харесвайте и споделяйте! Това ще увеличи шанса Ви да получавате новини от нас.

Не бива да пренебрегваме и факта, че даден потребител може да прояви незаинтересованост по този въпрос и да остави настройките, както са си. Или дори и да го интересува, да не желае да се занимава в момента, да пропусна да маркира голяма част от интересните за него страници или въобще да не е разбрал за това.

Фейсбук за мен е много по-ценен от всички вестници в страната взети заедно. Фейсбук по-често е по-ценен от мобилния ми телефон – нещо, което не бих си и помислил преди 3 години например. Все пак не бива да забравяме, че Фейсбук иска да печели, а там откъдето идват парите, интересите са различни.

Ще опитам да завърша не особено в мой стил с малко неопределено генерализиране – „много хора казват“, че да като пишеш разни работи във Фейсбук или просто харесваш и споделяш някакви снимки, не помагаш с нищо, защото си си все там зад компютъра. За много хора това не е активност и съм склонен отчасти да се съглася. Но има и друг момент, когато не можеш да участваш –  може да подкрепяш, когато не можеш да помагаш на място – може да споделяш към останалите, когато не можеш да седиш навън, за да си отстояваш позицията – можеш поне да се опиташ да привлечеш някой на своя страна. Общественото мнение не вирее само на масата или на площада. Не вирее и само във Фейсбук, но той е твърде масов, за да подценяваме значението му.

Advertisements

, , , , , , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: