Американски войски на българска територия?

22AB-Bezmer„Искаме САЩ да докарат постоянна армия“, пише в. Труд във вчерашния си брой. Мотивът за американското присъствие в региона бил да се постигне по-голяма сигурност… По-голяма сигурност в какво? Борбата с бедността? Или пък ще ни пазят от икономическата криза, имигранти или ще поливат земята може би?

Защо сме поискали въобще чужда армия да идва на наша територия? Щели са също да обучават нашата армия. Междувпрочем, става дума за около 2500 човека до максимум 5 хиляди.  Голямо учение ще пада! От военното министерство казаха, че ставало дума „за интензифициране на контактите във военната област между двете страни“, а за постоянно разполагане на войски въобще не ставало дума.

През 2006 година, България – представлявана от бившия външен министър Ивайло Калфин – подписа 10-годишно споразумение със САЩ за позициониране на войници в страната ни. Договорът може да бъде прекратен едностранно след едногодишно уведомление.

Интересното е, че по-рано тази година (05.02), именно когато на посещение в България беше Хилари Клинтън се появиха слухове, че американците могат да пожелаят базата в Безмер, като място за презареждане на гориво при евентуална атака над Иран. Основни теми за разговор между двете страни тогава бяха ситуацията в Близкия Изток, Югоизточна Европа и приноса на България в Афганистан. Сега, когато Барак Обама е прясно преизбран и ръцете му са по-свободни, вероятно ще настъпи момента за решаване на иранския въпрос, за който напоследък позабравихме. Но да се върнем на България…

Глупаво е да се твърди, че искаме повече американци за „увеличаване на тренировките и подобряване на обучението на българските военни“, които всичко на всичко са 30 000 души. И за слепецът е ясно, че изпълняваме поръчка на САЩ, а не че ни е досърбяло да се обучаваме военните повече. Ако държим да привличаме нежелано внимание към страната ни – това е начинът! Не е трудно да намерим доказателства, че американската армия не е много обичана по света, заради агресивната политика на страната. БНТ например, съобщи в сутрешния си блок преди няколко месеца, че една четвърт от атаките срещу международните сили (водени от САЩ) са дело на талибани. Там съобщението свърши и предаването продължи в друго посока, но за мен един въпрос остана да виси във въздуха: Кой тогава е отговорен за останалите 75% от атаките, след като основния противник на САЩ в Афганистан – талибаните – са виновни само за 25% ?

Друг интересен момент е, че българската делегация, сред която беше и министърът на отбраната, Аню Ангелов, беше на посещение в САЩ преди десетина дни, но тогава никой не обели и дума за това. Не вярвам във случайности, особено когато е намесена политиката.

По въпросите с визовия режим за България няма напредък от години, но когато нещата опрат до нещо, което американците искат, то просто се изпълнява. Тъжно е, но не и изненадващо, че страната ни е просто микрофон за посланията на „партньорите“ си на международната сцена и нищо повече. Принудени сме да балансираме между САЩ, ЕС и Русия и просто не остава място за нашите собствени желания и нашия собствен интерес. Нищо чудно, ако американците все пак успеят да ни пробутат „Шеврон“ и да започнат да добиват и шистов газ в България. Може би, поради гореизброените явление нямаме и ясна стратегия за национална сигурност, защото това би означавало да пренебрегнем чуждия интерес, за сметка на нашия собствен.

В крайна сметка, американците вероятно ще разполагат не само с полигона в Ново село, но и с тези в Граф Игнатиево и Безмер. Оттук има няколко неща, които можем да направим:

  1. Да се надяваме да не привлечем нежелано внимание, от което да пострадаме.
  2. Да се случи нещо и да се откажем от искането си. (ха-ха!)
  3. Или да изразим позицията си като гражданско общество.
Advertisements

, , , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: