Какво могат да предприемат гражданите?

Близо 30,000 души се събраха на протест във Варна срещу високите сметки за ток, ЕРП-та и държавната политика в сектора на енергетиката.

Близо 30,000 души се събраха на протест във Варна срещу високите сметки за ток, ЕРП-та и държавната политика в сектора на енергетиката.

След избухването на социалното напрежение, България предстои да избира. Протестите срещу високите цени на тока, държавната политика в сферата на енергетиката и ЕРП-тата не се оказаха стимул за управляващите да впрегнат усилия в решаването на проблема в четирите месеца до края на мандата си. Бойко Борисов реши да предаде властта след поредния протест, на който също се проля и кръвта на протестиращите, предпазвайки партията си от това да поеме целия натиск върху себе си. Сега в политическото пространство остана вакуум, но протестите продължават.

Сметките за ток се оказаха последната искра, която прерасна в пожар и извади много българи на улиците. В неделя (17.02) тътен отекна в цяла България – близо 100,000 души призоваха за промяна в системата на управление, гражданско участие в регулаторните органи и защита на техните права. Протестиращите навсякъде бяха категорични, че това не са само анти-правителствени протести, а противопоставяне на всички политически сили представени в парламента и други, които в последните 23 години от началото на прехода са били на власт.

Този протест изкара много хора от досегашната им летаргия. Засега изгледите са те да останат на улицата . Истината е, че проблемът далеч не се реши с оставката на правителството и това не може да се приеме за победа. Нови избори определено не са желаната алтернатива за протестиращите. Евентуален вот би имал подтиснически ефект, в ситуацията когато състезаващите се за Народното събрание са нежелани от обществото. От възгласите на гражданите до момента не се чуват приказки за „по-малкото зло“ – мотив, до болка познат от последните няколко парламентарни избора. Търпението е изчерпано и желанията са за промяна на системата. На места се говори за пряка демокрация, а друго предложение е за 50% гражданско участие в регулаторните органи. Ако гражданите искат да намерят изход от капана на изборите, който ще върне някой от представителите на статуквото на власт, то следва те да предложат алтернативен подход за разрешаване на проблема.

Предложенията за свикване на Велико Народно събрание и промяна на основния закон, все още не са подкрепени с конкретни аргументи – кои точно закони не удовлетворяват населението и с какво трябва да бъдат заменени. Единственият аргумент е замяната на представителна демокрация с пряка. Друга пречка е, че за свикването на Велико Народно събрание са нужни политическите партии, но в същото време няма доверие към тях за нов мандат и още търпение в замяна на евентуалното изпълняване на исканията. Още повече, партиите в Народното събрание не демонстрират желание за промяна на статуквото.

Топката е в полето на протестиращите. Инициативните комитети от протестите ще се съберат, за да обсъдят действията си след оставката на правителството и представителите би трябвало да излезнат с обща декларация за исканията на гражданите и последващи им действия. Христина Ядкова от Благоевград не изключва и създаването на гражданско сдружение.

Истината е, че без дефиниране на позицията и исканията на гражданите, ще продължат спекулацията от страна на политици и медии относно желанията и целите на обществото на улицата. Дори и такъв документ да бъде изготвен, той би бил безсмислен ако хората не се самоорганизират. Не само инициативните комитети помежду си, но и всеки град, които излиза на протести, трябва да създаде своя организация. Не трябва да забравяме, че хората се противопоставят на партиите, но вторите вече са организирани, докато на другите тепърва предстои да решат какво ще правят.

Докато не се появи поне подобие на манифест, протестиращите няма да могат да прерастнат в нещо повече от… протестиращи. В момента има всички предпоставки за съставянето на българско движение, което да излиза координирано и с единни искания на улицата да отстоява правата си. Тук е важно да се спомене, че организаторите на протести до момента се дистанцират от лидерската позиция в тях, свеждайки функцията си до физическата реализация на демонстрациите. Затова в настоящите условия, един възможен вариант би бил организирането на граждански събрания в отделните градове по модела на испанското движение 15М. Гражданските събрания “са отворен, достъпен за участие и хоризонтално организиран процес, чрез които ние изграждаме капацитета публично да се учредим като автономна колективна сила сред и срещу постоянните кризи на нашето време”. Събранието е тяло, което взима решения като участието в него е напълно пожелателно и целта му е да постигне консенсус. За събранието е важно да уважава мнението на всички и да събере най-доброто от тях. То се занимава главно с практически въпроси от сорта на „Какво ни трябва?” и „Как да го набавим?”.

Най-общо можем да определим два изхода от ситуацията – форма на гражданско обединение или постепенно затихване на протестите. Тепърва предстои да разберем дали ще се появят лидери сред обществото, които да обобщават позицията на протестиращите или ще се оформят хоризонтални организации. Време е за изготвянето на единна позиция. Тя ще сигнализира появата на движение и ще обяви целите му. Оттам нататък проблемите могат да бъдат дискутирани и да бъдат търсени решения.

Сега е моментът за изява на хора от интелектуалните среди. Българите изявиха желание за нова система на управление с повече гражданско участие, но желанията първо трябва да прерастнат в идеи, а идеите да бъдат формулирани и разбрани от обществото. Тези неща трябва да се дискутират в дълбочина, за да намерим начин ако искаме да надраснем системата.

Advertisements

, , , , , , , , , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: