Обама подписва „Закон за защита на Монсанто“, писан от спонсориран от Монсанто сенатор

Президентът на САЩ, Барак Обама подписа законопроект в закон, от части написан от многомилиардната корпорация, която пряко ще се възползва от законодателството.

Във вторник, президентът Обама сложи името си под H.R. 933, приемствена резолюция за разходен законопроект, одобрен дни по-рано в Конгреса. Заровена, 78 страници навътре в законопроекта, съществува разпоредба, която явно защитава от съдебни спорове биотехнологични корпорации, като базираната в Калифорния компания „Монсанто“.

С подписа на президента, селскостопанските гиганти, които се занимават с генетично модифицирани организми (ГМО) и генно построени семена, са получили зелена светлина да продължат засаждането и продаването на изкуствени култури, дори когато остават въпроси, в голямата си част неотговорени, относно рисковете за здравето, които тези видове продукти представляват за потребителите.

След одобрението от страна на Камарата на представителите и Сената, повече от 250 000 души подписаха петиция, с искане президентът да наложи вето върху законопроекта за разходи за прикачените допълнителни биотехнологични клаузи – елемент, който често вече е наричан „Закон за защита на Монсанто“.

„Но Обама пренебрегна [петицията],“ пише Конър Шийтс от IB Times, „и вместо това предпочита да подпише законопроект, който ефективно отнема на федералните съдилища възможността, да спрат продажбата или засаждането на ГМО или генно-модифицираните култури и семена, без значение какви последици за здравето консумацията на тези продукти може да извади на бял свят в бъдеще. “

Джеймс Бръмли, репортер за Investor Place, обяснява малко по-нашироко колко точно е опасна допълнителната клауза сега, когато биотехнологичните компании са допуснати да заобикалят съдебния контрол. До подписването му, пише той, „Американското министерство на земеделието ръководеше и одобряваше (или отказваше) тестването на генетично модифицирани семена, докато федералните съдилища запазваха властта си да спират тестването или продажбата на тези растения, ако почустват, че общественото здраве е застрашено. Обаче с H.R. 933 сега закон, съдебната система вече няма право да се намеси и да защити потребителят „.

Ако подписът на президента не е толкова изненадващ, помислете все пак за генезиса на самия законопроект. Според статия, публикувана в понеделник в New York Daily News, щатският сенатор Рой Блънт (R-Missouri) „работеше с Монсанто при изработването на езика в законопроекта.“

Сенатор Блънт защити своя законопроект пред Daily News, отхвърляйки внушения, че той поставя изумителен прецедент, който ще се отрази на цялото селското стопанство на САЩ, давайки нежелани резултати. „Това, което казва е, че ако засадиш растителна култура, която е законно да засадиш, когато го правиш, имаш право да пожънеш реколтата. Но това е само едногодишен защитен законопроект.“

Една година може да бъде всичко необходимо за причиняването на катастрофални щети на околната среда, като се позволи на лабораторно-произведени организми да бъдат засадени без надзор. Съгласно „Закона за защита на Монсанто“, появаващи се притеснения за здравето в близкото бъдеще, засягащи засаждането на ГМО култури няма да може да бъде изслушано от съдия. Блънт, младши сенатор, който е заемал изборна длъжност от края на 90-те години, има добра причина реабилитира същия законопроект, за чието изготвяне е помогнал. Центърът за Отговорна Политика отбелязва, че сенатор Блънт получи $ 64,250 от „Монсанто“, за да тръгне към избирателния комитет по предизборната си кампания между 2008 и 2012. Сайтът Money Monocle добавя, че Блънт напоследък е най-големият получател на финансиране от Монсанто от Републиканската партия.

Никъде сайта на сенатора не се споменава по име за „Закон за защита на Монсанто“, въпреки че твърди, че Блънт „подкрепя продължаването на инвестициите в изследвания в областта на селското стопанство и инженеринство“.

„Няма начин да се заобиколи фактът, че това е злоупотребяващ конфликт на интереси“, казва Бръмли.

Очевидно, Бръмли не е единственият, който се чувства по този начин: Уикипедия-страница на Блънт беше вандализирана тази седмица, за да се чете в първия параграф, „Неговото място седалка по-рано се заемаше от републиканеца Кит Бонд, до пенсионирането на Бонд, и ще бъде продадено от Блънт на Корпорация Монсанто при пенсионирането му.“

Статията е публикувана първо на rt.com, където може да намерите целия текст на английски.

Advertisements

, , , , , , ,

 1. #1 by еврика on март 29, 2013 - 7:49 pm

  Низши алчни човекоподобни създания… Те са най-големият отровител и унищожител на природата! И нашите „политици“ са тръгнали да прокарват проамериканска политика! Пътят на България е единствено и само с Русия!!! За да бъдем далечм от Монсанто и всички други производители на ГМО!!!

  • #2 by peko takov ha ha ha on март 30, 2013 - 7:27 pm

   Мда…естествено щото Китай Бразилия и другите „герои на труда“ от „изтока“ хич ама хич не произвеждат ГМО-култури и ГМО-храни а че в Европа стават все повече държавите които забраняват ГМО-то кой го е грижа…важното е да се плещи…

 2. #3 by EMILIQ on март 30, 2013 - 10:37 am

  Трябва със закон да се спре внасянето на всякакви ГМО продукти и семена ! Трябва да се проведе широко мащабна разяснителна кампания на населението в България, от непоправимата вреда на тези храни! Не трябва да играем по свирката на АМЕРИКАНСКИТЕ КОРПОРАЦИИ, а да им бием ШУТ , докато не е късно!Имаме си достатъчно екологично чисто производство на храни и култури и чиста незаразена земя, която да ни изхранва, нас българите ! ВСЕ ОЩЕ ИМАМЕ ВРЕМЕ ДА ГИ СПРЕМ!

 3. #4 by Kiril on април 10, 2013 - 3:59 pm

  Глупаци ГМО културите убиват пчелите. Ако се поинтересувате 4 години без пчели и света отива на майната си !!! Така че глупавите ни политици не знам за Богове ли се мислят или какво ама от алчността си подписват и собствените си смъртни присъди, не от други ами от не знание и алчност плюс голяма доза простотия !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: