Въпросите, които трябва да си зададем

снимка от: Bebo 'Goofy' Halvadjian #ДАНСwithme

снимка от: Bebo ‘Goofy’ Halvadjian #ДАНСwithme

По всичко личи, че втората вълна на протести започна. Много скоро ще започне и вторият важен етап от дискусиите около тях – „а след това накъде?“. Сам по себе си, този въпрос не е достатъчен и често води до един и същи отговор – избори. В предишна статия, предложих алтернативен поглед върху изборите, като инструмент за подтискане на гражданското общество. Не отричам, че те са демократичен инструмент, но такъв, от чийто резултати мнозинството често е недоволно.

За да увеличим броя на решенията се нуждаем от по-широки публични дискусии. В този дух, бихме могли да си задаваме повече въпроси! Ако за пореден път се ограничим до един изход, значи не сме си научили урока. Целта е не да не се опарим, а да се поучим от опита си.

Ще подредя въпросите си във възходящ ред.

Ще бъдем ли коректив на това правителство или негова присъда?

– Ако искаме първото – можем да се приберем в къщи след оттеглянето на Пеевски. Ако искаме второто – знаете къде е срещата! И когато пристигнете, не си губете времето единствено в крясъци „Оставка“. Протестът не е само противопоставяне, той е официално събрание на гражданското общество. Говорете с другите, събирайте доводите си, вие правите платформата, върху която едно управление бива отхвърлено!

Искаме ли избори?

– Вече знаем какво става, ако едно правителство падне. Назначава се служебно такова до провеждането на избори и стъпването в длъжност на следващото. Малко повече от месец мина от предишният вот. Вероятно повечето от нас са наясно с избора си – т.е. участие в полза на някой или бойкот на вота. Важно е да не забравяме, че в момента повече от 60% от гласоподавателите не са представени в парламента. Именно опасения от подобен сценарии, би трябвало да ни накарат да се замислиме върху нуждата от нови избори. Което ни довежда до един по-важен въпрос…

Искаме ли промяна в политическата система?

– Този въпрос се нуждае от широка публична дискусия. Партиината система ли е за смяна или пък начинът, по който избираме? Представителната демокрация ли не е наред или може би се нуждаем от учредяването на нов орган, своеобразна четвърта власт. Чергар Чергаров даде интересна идея в тази насока. Трябва ли да потърсим нещо ново като път на развитие, встрани от политическата система? Въпросите са ужасно много, а ние сме доста назад с материала! Имаме нужда от широк консенсус за това какво искаме да бъде направено. Това изисква ужасно много усилия – време е да го осъзнаем. Иска и търпение, веднъж щом опрем до въпроса:

Как да бъде направено?

– Често чуваме този въпрос по друг начин – „От кого да бъде направено?“. Ако се съгласим да търсим отговор само на този въпрос, отново стигаме до избора на актьори за подходящите роли. Отказваме се от търсенето на ред други възможности, сред които и гореоизброените – смяна на партиината система или промяна на формата на демокрацията. Дори и отговорът да не се намира там, ще сме глупаци да ги пренебрегнем. Последният, и най-важен според мен въпрос, би следвало да е:

Върху какви ценности искаме да се основава обществото ни?

–  Може би, за да намерим светлината в тунела, трябва да навлезем в дълбоки води. Ами ако коренът на проблема всъщност не идва от управляващите? Ако основната ценност на тази система е това, което ни спъва в търсенето на решение? Знаем ли въобще какво е в основата на обществото ни, и ако да – харесва ли ни? Какво е предопределението ни като граждани? Не ви ли се струва, че сме тук само за да работим и консумираме? Това ли е апогея на нашата цивилизация?

Въпросите станаха твърде много и е време да приключвам. В едно нещо обаче не се съмнявам:

Трябва да намираме нови начини да показваме своята солидарност. Както правят днес на Таксим. Не само чрез безкрайно информиране, мотивиране, агитиране, протестиране. Нужна ни е просто солидарност във всяка нейна форма и това ще промени света повече от всяко едно от гореизброените, дори взети заедно. В това е силата, началото, искрата.

Това е платформата, това е движението.

Advertisements

, , , , , , ,

  1. #1 by Азе on юни 16, 2013 - 1:34 am

    Най-накрая призив към нещо точно и отчетливо което да се изложи като искания на обществото.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: